Steeds meer mensen zijn op zoek naar een juiste balans in hun leven. De balans tussen inspanning en ontspanning. Een goede selfcare houdt in dat je bewust de tijd vrijmaakt om goed voor jezelf te zorgen. Door regelmatig alles om je heen even los te laten, creëer je weer ruimte voor jezelf. Hierdoor ontstaat er weer balans in je leven en kom je terug in je kracht.

Selfcare voor mij

Voor mij betekende dit dat ik mijn leven anders in mocht gaan delen en de oude patronen waardoor ik ‘geen ruimte voor mezelf had’ mocht gaan los laten. Ik was teveel ingezoomd in mijn dagelijks leven en de verantwoordelijkheden die ik dacht te hebben, waardoor ik geen overzicht meer had. Hierdoor ging ik onbewust mee in de ratrace van het leven, en was de balans ver te zoeken.

Tijdens mijn opleiding als holistisch massage therapeut leerde ik goed naar mijn lichaam luisteren en creëerde ik de juiste mentale gezondheid voor mezelf, zodat ik mij weer energiek begon te voelen. Door je body en je mind weer samen te laten werken ontstaat er balans in je dagelijks leven.

 

Body: Luisteren naar je lichaam

Wanneer je goed leert luisteren naar je lichaam blijf je in balans. Ons lichaam geeft door middel van signalen aan wat wel of niet goed voor ons is. Of we rust en ontspanning nodig hebben, of wanneer we juist in beweging mogen komen. Veel mensen zijn verleerd om naar deze signalen te luisteren, en dwingen het lichaam om naar het hoofd te luisteren.

Ontspannen

Ga je bijvoorbeeld op tijd ontspannen wanneer je vermoeid bent, stop je met eten als je vol zit of kom je in beweging als je veel energie hebt? Ons lichaam geeft ons de hele dag deze signalen door, zodat we in balans kunnen blijven. Het is best onvoorstelbaar hoe lang je door kunt gaan terwijl je niet goed voor je lichaam zorgt.

Zelf tijdig de balans herstellen

We zijn gebouwd om tegen een stootje te kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld jarenlang teveel werken, weinig rust nemen en maar doorgaan. Maar helaas moet je op een dag de tol betalen. Ook kun je een hele lange tijd ongezond eten, maar betaalt dat zich uit in vermoeidheid, overgewicht en andere klachten. Het is nooit goed om de signalen van je lichaam te negeren. Door goed te leren luisteren naar je lichaam kun je vaak zelf tijdig de balans herstellen.

Constant bezig zijn met je hoofd

Zonder ons lichaam zijn we nergens, dat merk je pas op als je eens een keer goed ziek wordt. Vaak vergeet je je gezondheid als je heel druk bent en veel aan je hoofd hebt. Je hoofd kan namelijk prima op volle toeren draaien maar je lichaam moet wel mee. Trap niet in de val om constant maar bezig te zijn met je hoofd, maar neem met regelmaat bewust de tijd voor jezelf waardoor je de balans kunt herstellen.

Luisteren naar je lichaam

Selfcare is precies het tegenovergestelde: goed voor jezelf zorgen houdt in dat je naar je lichaam luistert, zodat je niet over je grenzen gaat. Door goed voor jezelf te zorgen versterk je direct de verbinding met je lichaam. Een massage nemen, een dagje naar de sauna of tijd maken voor je hobby zorgen ervoor dat je even uit je dagelijkse bezigheden kunt stappen, om zo de ruimte voor jezelf weer te creëren. Door dit met regelmaat te doen ontdek je als vanzelf waar je in jouw leven eventueel verandering mag gaan aanbrengen om blijvend in balans te zijn.

Mind: Je mentale gezondheid

Een goede selfcare is voor mij niet alleen luisteren naar je lichaam, maar ook jezelf bewust worden van je mentale gezondheid.

Vluchtmechanisme

Bij veel mensen is hun aandacht op de buitenwereld gericht, niet alleen vanuit dienstbaarheid t.o.v. anderen, maar veelal (onbewust ) als vluchtmechanisme om niet werkelijk in verbinding met zichzelf en hun gevoel te zijn.

Hierdoor onderdruk je je eigen gevoel en dit uit zich door middel van stress, onrust en altijd maar bezig blijven. Deze patronen los laten is niet altijd even gemakkelijk en vergt inzicht, tijd en geduld. Door lief te zijn voor jezelf en regelmatig een selfcare moment in te lassen kun je je bewust worden van jouw patronen en de druk in je dagelijks leven verminderen, zodat je niet meer zo hoeft te vechten tegen jezelf.

Jouw grenzen aangeven

Wanneer je goed naar je lichaam luistert voel je jouw grenzen duidelijk aan. Door je grenzen werkelijk aan te durven geven blijf je dicht bij jezelf en jouw gevoel. Op deze manier kun je de verantwoordelijkheid van je eigen leven weer helemaal op je nemen. Door je bewust te worden van de steeds maar weer terugkerende patronen in jouw leven die onbalans veroorzaken, ontstaat er namelijk de keuze om deze te veranderen.

Body & Mind traject

Merk jij op dat je je het lastig vind om je grenzen te voelen en heb je hierdoor weinig energie meer, dan is het body &mind traject een oplossing voor jou. Door met regelmaat even uit je dagelijkse bezigheden te stappen, haal je de druk in je dagelijks leven er vanaf. Hierdoor kun je de verbinding met je lichaam weer herstellen en kom je weer helemaal in je kracht te staan.

L(i)ef

Kortom een goede selfcare betekent voor mij lief zijn voor mezelf, zodat ik de overmatige druk die ik mezelf opleg verminder en mijn lichaam weer kan verzachten. Hierdoor kan ik mijn eigen grenzen blijven voelen en de juiste keuzes maken in mijn leven. Maar ook het lef hebben om mijn patronen in te zien en de daarbij behorende emoties te doorvoelen, zodat ik de verantwoordelijkheid van mijn eigen leven op me zal dragen. Dit doe ik door met regelmaat de tijd voor mezelf te nemen zodat ik iedere dag meer innerlijke rust creëer en de kracht weer voel waarmee ik mijn eigen leven vorm kan geven.

Door met regelmaat een selfcare moment te nemen behoud ik de balans in mijn leven. En dat gun ik jou ook. Vandaar dat ik in mijn praktijk body & mind massages aanbied, om jou die innerlijke rust en balans in je leven ook weer te kunnen laten ervaren.

Je bent van harte welkom.

Liefs, Joan